Vall Ruda, Agulla de les Ares

Interessant cara nord visible des del port de la Bonaigua. Roca bona en general (granit barrejat amb gres). Per arribar-hi hi accedim des del Port de la Bonaigua. Pugem fins a l’estació superior del telecadira de la Peulla, flanquegem cap al Sud Oest (hi ha petits camins de bestiar) fins a arribar a un petit estany, guanyem una mica d’alçada i continuem en la mateixa direcció fins a una canal de pedres que baixa de la mateixa paret (1.30h).

Descens en ràpel per la cara Est o caminant per la cara Oest (segons la via).

Ressenyes escalada Vall d'Aran

Paret nord de l’agulla de les Ares

A. Facteur de Chut — 150m 7b (2010)
Comencem l’escalada per un diedre gris que desemboca al peu del gran diedre vermell (5), Continuem pel diedre vermell (6c) fins arribar a un tascó clavat a la fissura, on farem un pèndul a la dreta per anar a buscar unes vires invertides. Flanquegem les vires (6b amb un pitó) fins arribar al seu extrem, on podrem muntar reunió en unes fissures (R2). Continuem per un diedre desplomat ascendent a l’esquerra (pitó) i, una mica abans d’arribar a un sostre, abandonem el diedre anant cap a la dreta, per assolir el peu de dues fissures desplomades (R3, 6c). Escalem aquest últim mur entre les dues fissures (7b) i continuem per una rampa fàcil però delicada i després per un diedre fins arribar a la cresta.

B. Kraftwerk — 150m 7a (2010)
Comencem per una placa gris, al centre de la paret, mitjançant una fissura que s’enfila fins a un bon relleix (R1, 6a). Continuem per una fissura ample i passem a la dreta per agafar unes petites llastres adherides a la paret. Continuem amunt (obligat) per cercar una fissura curta. Sense guanyar més alçada flanquegem a la dreta (6c) fins assolir una petita fissura que ve del diedre de sota. Ens enfilem a la vira que tenim a sobre i flanquegem a la dreta fins a dos pitons (R2, possible ràpel de 50m). Tornem enrere per la vira, pugem fins a sota el sostre i passem a la dreta per poder escalar la increïble fissura que ratlla aquesta part de la paret anomenada “l’Escut” (7a). Es munta reunió just després de “l’Escut”, a l’esquerra. Sortim per la fissura de la dreta (6a d’encastament de mans), després continuem per l’esperó i finalment passem cap a la dreta fins a desembocar a una rampa d’herba. Muntem reunió al peu d’un diedre i després continuem pel diedre (3+) fins al final de la paret.

C. Neardental — 120m 7b (2010)
Quatre tirades de 5+, 7a i 7b i 6b, on predominen els encastaments de dits i trams molt tècnics de gran complexitat. Trobarem dos pitons al final del L2, un pitó a la R2, un pitó al L3 i dos pitons a la R3. Cal reservar-se algunes peces per muntar la R2.

D. Diedre — 55m 7a (2010)
Difícil diedre situat just a la dreta dels dos primers llargs de la via Kraftwerk. S’enfila fins a una petita vira característica i va a buscar la reunió de dos pitons que hi ha a la seva dreta (possible ràpel de 50m). És molt tècnic i guanya dificultat amb l’alçada però, per sort, es deixa assegurar. Trobareu un tascó abandonat just a la meitat. Sol tenir trams humits.

E. Pobre Pol — 150m 7a A3 (2010)
Pugem per una fissura ampla la dreta del diedre La Bessonada fins a un bon replà (R1, 4). Ataquem la placa que tenim a sobre anant cap a l’esquerra (A3 amb un pitó), per aconseguir un petit replà (pitó). Flanquegem a la dreta mitjançant una espècie de fissura – cavitat (6c molt tècnic) fins al peu d’un diedre cec (R2, pitó i tascó). Evitem el diedre per l’esperó de l’esquerra, passem a l’altra banda, i continuem per una placa amb una petita fissura (7a amb un pitó). Al final passem a la cantonada de la dreta i la seguim fins al peu d’un sostre. Continuem pel diedre de la dreta (6a) i després per un terreny més precari fins a arribar a les grades d’herba de la part superior (R3, amb dos tascons i possible ràpel de 60m fins a terra). Si volem arribar al cim, continuarem per les rampes anant cap a l’esquerra per aconseguir el diedre final de la via Kraftwerk (3+) i assolir la cresta.

F. Natalia — 100m 5+ (2010)
Aquesta via comença per un diedre que hi ha just a l’esquerra del gran diedre blanc, després el creua, i va pujant a la dreta fins a assolir un marcat diedre que arriba al cim d’un esperó. Amb una grimpada més s’arriba al cim.

G. Gran Diedre — 200m 6a (sense dades)
Evident diedre que s’enfila per la part dreta de la paret. S’escala en tres tirades; després de pujar per un primer tram força brut de molsa i líquens (dos llargs de 4 i 5è amb un pitó) ataquem una estreta i claustrofòbica xemeneia que és l’excusa per haver pujat fins aquí dalt (6a).

Triple directa — 150m 7b (2010)
Interessant combinació que s’enfila sobre algunes de les fissures més dures i impressionants de la paret. Enllaça el primer llarg de la via “La Bessonada” (7a) amb el tercer llarg de la via “Kraftwerk” (7a) i els dos últims de la via “Facteur de Chut” (6c i 7b).