
ÍNDEX
Informació general
1. Del Racó del Rossinyol al Cap d’Oltrera
2. Del Cap d’Oltrera al Negre del Falaguer
3. Del Port del Falaguer cap al nord
4. De la Cala Calella a la Punta de les Salines
Informació general
Aquest article complementa la publicació de Ressenyes d’Escalada a l’Estartit.
L’escalada
Roca calcaria que generalment ofereix molt de forat i formes curioses. La qualitat sol ser força bona, tot i que també hi trobem seccions de roca trencada.
Material
No hi ha instalacions fixes en cap dels itineraris que hem ressenyat. Cal dur un bon joc de tascons, friends variats i bagues per a ponts de roca.
Temporada turística
De juny a setembre i molts caps de setmana, hi ha una gran afluència d’embarcacions i bussejadors que s’acosten a les roques. Es recomana no escalar-hi durant aquesta època per tal de mantenir una bona convivència amb les empreses de turisme, els gestors del Parc Natural i els altres usuaris del mar.
Estat de la mar
Cal tenir en compte que les condicions per a l’escalada poden ser molt variables segons l’estat de la mar. Quan bufa el vent les onades solen deixar impracticables moltes seccions dels penya-segats. Els dies d’humitat poden dificultar l’adherencia de la roca.
1. Del Racó del Rossinyol al Cap d’Oltrera
Recorregut d’uns 600 metres i un total de 33 tirades. Hi trobem dificultats de fins a 6c.
Descripció del recorregut:
Comencem amb una desgrimpada delicada per accedir a una cova. Flanquegem fins a l’extrem sud de la cova, on hi ha un relleix característic, i continuem flanquejant per unes plaques fins el peu del mur taronja del Racó d’en Rossinyol. Seguim unes vires i un diedre descendent i continuem caminant per la zona més fàcil, fins a arribar a una bretxa, que ens obligarà a fer un petit salt i una grimpada (evitar amb mala mar). A continuació creuarem els desploms del Rossinyol, passant per una cova, fins a arribar a un diedre característic. Escalem dit diedre i continuem fins al peu de paret, on seguim una vira descendent que desemboca a un nínxol (R14).

Realitzarem una desgrimpada difícil per assolir una debilitat a esquerres que ens portarà a un relleix inclinat (Cala de Pedra). Per arribar-hi haurem de fer tres tirades complexes amb una última desgrimpada molt difícil en desplom. A la part esquerra de la Cala de Pedra hi trobarem un mur amb formes increïbles que ens permet travessar-lo, fins a uns esperonets, on trobarem la secció més complicada de tota la travessa. A l’últim esperó hi muntarem una reunió penjada que ens permetrà assegurar un mur desplomat de forats i que ens portarà a una bretxa i a una possible escapatòria caminant. Des d’aquest punt resseguirem un diedre que corona una petita agulla i que haurem de desgrimpar per l’altre costat. En tres tirades més de travessia arribarem al final.

2. Del Cap d’Oltrera al Negre del Falaguer
Travessa de gran qualitat amb un final impressionant per la gran cova del Negre del Falaguer (6c).
Descripció del recorregut:
Ens aproximem grimpant fins al punt més baix del penya-segat que hi ha més al nord del morro sud del Cap d’Oltrera (R0, relleix característic).
Flanquegem a l’esquerra fins a una bretxa 4º. Muntem la R1 penjada en un lloc incòmode per tal d’evitar fregament de cordes. Superem la bretxa fent un pas morfològic d’obertura extrema de cames que no gosem graduar (compte els baixets o poc flexibles) i ens enfilem per unes debilitats (3/4) fins a l’esperó (R2). Continuem flanquejant fàcilment fins a un segon esperó. Aquí realitzem un flanqueig descendent per una placa (6a delicat) i seguim flanquejant fins a un tercer esperó (R3). Guanyem alçada per una fissura i realitzem un flanqueig força impressionant (6a) fins a un diedre (R4). Creuem un quart esperó sense gaires dificultats (R5)

Seguim flanquejant per unes vires, desgrimpem una xemeneia i continuem gairebé caminant fins a una espècie de nínxol (R6). En sortim flanquejant una placa a l’esquerra fins a assolir una fina fissura descendent que creua una gran placa grisa (cordino abandonat). Cal desgrimpar un diedre fins a peu de paret (6a, R7). Passem caminant per un gorg característic i muntem una R8 on tornen les dificultats.

Escalem dues tirades més fins al peu de la gran cova del Negre del Falaguer. Aquestes tirades es poden escalar amb corda o en estil psicobloc, depenent de les ganes que tinguem de mullar-nos en cas de caiguda. Muntem l’R11 en un petit relleix al peu d’una fissura desplomada força evident. Seguim la fissura (6c) fins a arribar a pocs metres per sota el gran sostre (R13, pont de roca amb cordino abandonat). Continuem fins a sota el sostre i l’evitem per la dreta (6b molt tètric). Seguim un diedre evident fins a un relleix (R14). Escalem una última tirada curta (blocs perillosos, 4+)

3. Del Port del Falaguer cap al nord
Dificultat màxima de 6b.
Descripció del recorregut:
Des de la Base Loran accedim per terra al Golfet del Falaguer seguint un camí en direcció NE – N i després un torrent que baixa fins al mar. L’escalada comença als desploms que hi ha a l’extrem nord de la cala.
Seguim una debilitat que va guanyant alçada per la part baixa del gran desplom, on trobem una via equipada amb els ancoratges en mal estat, fins a situar-nos a l’inici d’una placa vertical rogenca amb una fissura oblíqua molt vistosa. No escalem aquesta fissura, sinó que seguim una debilitat que permet flanquejar per sota. Muntem una reunió penjada just a l’esperó i el creuem seguint unes fissures horitzontals. Després baixem fins a unes terrasses, ens situem al seu extrem nord i continuem l’escalada tot flanquejant. Creuem uns diedres fent algun pas difícil, fins a arribar al fons d’una gran xemeneia rogenca (R8). Pugem uns metres i seguim una fissura horitzontal fins al fons d’una cova. En sortim per la dreta fent uns passos difícils i continuem flanquejant per una espècie de debilitat fins al fons d’una segona cova. En sortim pel mig del desplom, anant a cercar un pont de roca característic. Continuem recte fins a assolir una petita vira que surt de la paret anant cap a la dreta.


4. De la Cala Calella a la Punta de les Salines
Travessa d’unes 11 tirades. Cal tenir en compte que es va fer en un dia de molta mala mar i que algunes seccions complexes es poden evitar escalant més arran d’aigua, especialment les tres primeres tirades. Hi trobem dificultats de fins a 6b, tot i que també hi ha moltes seccions de grimpada.

