Vall Ruda, Pic de Locampo

En aquest article presentem algunes fotografies i les ressenyes de la Paret Nord del Pic de Locampo, situat a la Vall Ruda (Vall d'Aran). A les fotografies, Pol Ordeix i Joan Espinosa repetint la via "Kraftwerk" (7a), sortint per l'últim llarg de la "Facteur de Chut" (7b).

Fotos: Gerber Cucurell

Aproximació

Des del mateix port de la Bonaigua, cal agafar una pista que puja molt pròxima a la carena cap al telecadira de la Peülla. Una mica abans d’arribar a l’estació superior d’aquest telecadira, abandonem la pista i travessem la muntanya cap a la dreta (hi ha petits camins de bestiar) fins a arribar a un petit estany. Pugem, entre alguns arbres, pel llom de la dreta i, més endavant, quan el terreny ho permet, flanquegem la tartera cap a la dreta, sense perdre alçada, fins a arribar a la canal de pedres que baixa de la mateixa paret (1.30h).

Descens

Al final de la via “Facteur de Chut” hi ha bon merlet on trobarem algunes bagues i un maillon. Des d’aquest punt farem un ràpel de 60m fins a les rampes d’herba de la part baixa de la cara S. Amb una petita desgrimpada arribarem al coll que hi ha entre la mateixa torre i els Tres Pics. Si tenim només una corda simple, farem un ràpel en direcció a l'esperó est de la muntanya fins a un vistós gendarme, on farem un altre ràpel fins a arribar a pocs metres del coll, on continuarem desgrimpant per arribar-hi. Des del coll s’arriba ràpidament a peu de paret.

vall-ruda-ressenyes-escalada

A. Facteur de Chut 150m 7b
2010 G. Cucurell
Bona protecció tret del flanqueig de les vires que, tot i no ser massa difícil, és una mica delicat. Comencem l’escalada per un diedre gris que desemboca al peu del gran diedre vermell (5), Continuem pel diedre vermell (6c) fins arribar a un tascó clavat a la fissura, on farem un pèndul a la dreta per anar a buscar unes vires invertides. Flanquegem les vires (6b amb un pitó) fins arribar al seu extrem, on podrem muntar reunió en unes fissures (R2). Continuem per un diedre desplomat ascendent a l’esquerra (pitó) i, una mica abans d’arribar a un sostre, abandonem el diedre anant cap a la dreta, per assolir el peu de dues fissures desplomades (R3, 6c). Escalem aquest últim mur entre les dues fissures (7b), i continuem per una rampa fàcil però delicada i després per un diedre, fins arribar a la cresta on trobarem la instal.lació de ràpel.
(Joc de friends amb els números #1 i #2 repetits, microfriends abundants, tascons, i corda doble i bagues llargues per evitar el fregament al 2n llarg)

B. Kraftwerk 150m 7a
2010 G. Cucurell
Sens dubte una escalada increïble sobre bones fissures, gran ambient i roca dura. Bona protecció tret d’una secció obligada al segon llarg. La via va ser oberta amb alguns passos d’artificial i es va alliberar dos dies després.
Comencem per una placa gris, al centre de la paret, mitjançant una fissura que s’enfila fins a un bon relleix (R1, 6a). Continuem per una fissura ample i passem a la dreta per agafar unes petites llastres adherides a la paret. Continuem amunt (obligat) per cercar una fissura curta. Sense guanyar més alçada flanquegem a la dreta (6c) fins assolir una petita fissura que ve del diedre de sota. Ens enfilem a la vira que tenim a sobre i flanquegem a la dreta fins a dos pitons (R2, possible ràpel de 50m). Tornem enrere per la vira, pugem fins a sota el sostre i passem a la dreta per poder escalar la increïble fissura que ratlla aquesta part de la paret anomenada “l’Escut” (7a). Es munta reunió just després de “l’Escut”, a l’esquerra. Sortim per la fissura de la dreta (6a d’encastament de mans), després continuem per l’esperó i finalment passem cap a la dreta fins a desembocar a una rampa d’herba. Muntem reunió al peu d’un diedre i després continuem pel diedre (3+) fins al final de la paret.
Material: friends del #0.3 al #3 repetits, microfriends #0 i #1, tascons i corda doble per evitar el fregament al 2n llarg.

C. Neardental 120m 7b
2010 P. Ordeig i G. Cucurell
Grandiós itinerari que ataca de ple, el difícil diedre vermell que la via Facteur de Chut evita per la dreta. Són quatre tirades de 5+, 7a i 7b i 6b, on predominen els encastaments de dits i trams molt tècnics de gran complexitat. Trobarem dos pitons al final del L2, un pitó a la R2, un pitó al L3 i dos pitons a la R3. Cal reservar-se algunes peces per muntar la R2. La via és rapelable amb doble corda de 65m.
Material: friends repetits fins #2, porteu també un #3, molts microfriends i molts microstoppers.

D. La Bessonada 55m 7a
2010 G. Cucurell i M. Roldan
Difícil diedre situat just a la dreta dels dos primers llargs de la via Kraftwerk. S’enfila fins a una petita vira característica i va a buscar la reunió de dos pitons que hi ha a la seva dreta (possible ràpel de 50m). És molt tècnic i guanya dificultat amb l’alçada però, per sort, es deixa assegurar. Trobareu un tascó abandonat just a la meitat. Sol tenir trams humits.
Material: friends del #0.3 al #3 amb algun número repetit i alguns microfriends.

E. Pobre Pol 150m 7a A3
2010 J. de Ribert i G. Cucurell
Aquesta via s’enfila per la zona desplomada de la part dreta de la paret. El llarg en artificial és possible en lliure encara que difícil i molt exposat (assegurances precàries i replà a sota). La tercera tirada puja per una aresta increïble que justifica el tram en artificial.
Pugem per una fissura ampla la dreta del diedre La Bessonada fins a un bon replà (R1, 4). Ataquem la placa que tenim a sobre anant cap a l’esquerra (A3 amb un pitó), per aconseguir un petit replà (pitó). Flanquegem a la dreta mitjançant una espècie de fissura – cavitat (6c molt tècnic) fins al peu d’un diedre cec (R2, pitó i tascó). Evitem el diedre per l’esperó de l’esquerra, passem a l’altra banda, i continuem per una placa amb una petita fissura (7a amb un pitó). Al final passem a la cantonada de la dreta i la seguim fins al peu d’un sostre. Continuem pel diedre de la dreta (6a) i després per un terreny més precari fins a arribar a les grades d’herba de la part superior (R3, amb dos tascons i possible ràpel de 60m fins a terra). Si volem arribar al cim, continuarem per les rampes anant cap a l’esquerra per aconseguir el diedre final de la via Kraftwerk (3+) i assolir la cresta.
Material: friends fins #2, microfriends, microstoppers, i quatre pitons plans.

F. Natalia 100m 5+
2010 J. de Ribert
Aquesta via comença per un diedre que hi ha just a l’esquerra del gran diedre blanc, després el creua, i va pujant a la dreta fins a assolir un marcat diedre que arriba al cim d’un esperó. Amb una grimpada més s’arriba al cim. Tres tirades de 4, 4 i 5+.

G. Gran Diedre Blanc 200m 6a
Sense dades
Evident diedre que s’enfila per la part dreta de la paret en un ambient molt autèntic.
S’escala en tres tirades; després de pujar per un primer tram força brut de molsa i líquens (dos llargs de 4 i 5è amb un pitó) ataquem una estreta i claustrofòbica xemeneia que és l’excusa per haver pujat fins aquí dalt (6a). Porteu algun friend gran.

Triple directa 150m 7b
Interessant combinació que s’enfila sobre algunes de les fissures més dures i impressionants de la paret. Enllaça el primer llarg de la via "La Bessonada" (7a) amb el tercer llarg de la via "Kraftwerk" (7a) i els dos últims de la via "Facteur de Chut" (6c i 7b). Inoblidable.

Vols que t’informem quan publiquem articles?

Subscriu-te per email a les publicaicons de la nova web.

Privat, segur i sense spam