Placas de Sin

Al costat dret, del riu que puja cap als pobles de Sin i Serveto, hi desfilen unes plaques llises d'un calcàri rar i excepcional. Aquest mes de març, s'hi han traçat algunes vies d'escalada neta, la més difícil L'Engany de l'Assaig (8a), un dels itineràris més exigents del país en aquest estil. La clau ha estat superar una placa llisa on el moviment més dur és un llançament a una petita regleta roma; per sort aquesta secció queda ben assegurada gràcies a una petita fissura on hi caben tres tascons. Altres itineràris són: La Insoportable Levedad del Ser (6c), bastant més fàcil de grau però molt més exposada o el Pentagrama (7a), una via fantàstica que ofereix un assegurament molt bo i una escalada molt peculiar gràcies a les extranyes formacions de la roca. A continuació us en presentem algunes fotografies i les ressenyes.

Fotos: Patty Trespando

Pentagrama (7a)
L’Estaticient (5)
Empezamos bien (6c)
Les vies…

1. De Puente en Puente 6c
Una entrada de dificultats molt concentrades dóna pas a un mur ple de forats i rugositats, que permeten un bon assegurament.Comenceu a l’esquerra del bloc adossat, mitjançant unes formes que us faran anar cap a l’esquerra. Continueu ara, per un terreny força més fàcil que us portarà una mica a la dreta i, després recte fins a un arbust.

2. El Forat Negre 7b
Una de les vies més estètiques i impressionants de la zona. Un començament de protecció delicada (microtascons) amb moviments morfològics, dona pas a una seqüència de fissures i forats que permeten seguir guanyant alçada de manera més agraïda.Enfileu-vos a sobre el bloc per la fissura de la dreta (3+). Ataqueu la placa per unes regletes situades a la dreta del punt més alt i pugeu fins a uns forats. Seguiu les fissures que van cap a l’esquerra i flanquegeu fins a uns forats bons. Continueu amunt fins arribar a la reunió, situada en un petit relleix herbós.

3. Projecte
Encadenat, de moment, amb la corda per dalt (7c)

4. L’hora del pati 6b
Aquesta és una variant de la via següent, potser més exposada, que busca una entrada més fàcil per l’esq de l’esperó. Comença just a l’extrem de la vira.
(Tascons, algun friend mitjà i alguna baga)

5. La insoportable levedad del ser 6c
Un començament molt exposat i de passos difícils, on una caiguda podria tenir conseqüències, dona pas a unes plaques increïbles i amb un assegurament acceptable.
Ataqueu l’esperó pel centre fent un primer pas de llançament (expo) i pugeu per la placa buscant el millor camí, primer a l’esq i després a la dr (algunes esquerdes permeten l’assegurament) per anar a buscar un petit relleig herbós. Continueu recte amunt per anar per atacar la placa final fins arribar als matolls on hi ha la reunió (tascons i pitó).
(Tascons, algun friend mitjà i alguna baga)

6. L’Engany del Assaig 8a
Increïble traçat de dificultats molt concentrades on, per sort, el moviment més difícil queda ben assegurat. Durant la primera ascensió, els primers cinc metres es van escalar amb una corda anclada a les fissures que hi ha a peu de via, una mica més a la dr del punt d’atac.
Ataqueu la placa que hi ha a la dr de l’esperó: Pugeu per un sistema de regletes per anar a buscar una fissureta vertical que permet l’assegurament. Llanceu-vos a unes preses romes i passeu a la dr per anar a buscar unes fissures que us permetran arribar a un petit relleix a la dr, i continuar per la via Pentagrama.
(Tascons petits i mitjans)

7. El Pentagrama 7a
Escalada de bona protecció, amb un últim tram tècnic i delicat.
Pugeu fins a un pont de roca i passeu a la dr seguint les fissures discontínues per anar a buscar el peu d’un mur més vertical. Continueu tot recte amb l’ajuda de fissures horitzontals fins a una última fissura (pont de roca). Pugeu-hi dempeus, passeu a la placa de l’esq (fi) i un altre cop amunt fins arribar als matolls on hi ha una reunió (tascons i pitó).
(Tascons i friends mitjans)

8. Empezamos Bien 6c
Itinerari molt tècnic, exigent, i obligat on la secció més difícil es troba abans d’emplaçar la primera assegurança a cinc metres del terra. Porteu uns bons peus de gat.
Aquesta via s’enfila per una espècie de diedre obert i sense fissura: entreu-hi per la dr i passeu al centre del diedre obert on hi ha, a l’esq, uns foradets que us permetran assegurar-vos (fi). Continueu pel diedre obert i finalment sortiu per l’esq mitjançant una formació que permet arribar en un relleix. Continueu pel terreny fàcil fins a un arbret que fa de reunió (baga i mosquetó).
(Tascons petits i mitjans)

9. L’Estaticient 5
Escadada de presa bona però de protecció no sempre fàcil. Alguns trams es troben bruts de terreta.
Des del punt més baix pugeu pels forats, primer recte, i després anant cap a la dr, per anar a buscar una formació de forats que puja en diagonal a la dr, just al marge de la paret llisa. Després passeu a l’esq agafant un relleix horitzontal, i un altre cop amunt fins a la reunió (tascons i pitó).
(Tascons i friends mitjans i grans)

Vols que t’informem quan publiquem articles?

Subscriu-te per email a les publicaicons de la nova web.

Privat, segur i sense spam