Pallars Sobirà, la Nina del Saliente

Nina del Saliente

La Nina del Saliente és un monòlit situat darrere el Perfil de Montsenyor, a la Coma de l’Abeller (Sant Maurici). Malgrat ser un cim complicat, ja que la roca no ofereix debilitats, hi trobem dues fissures que ens permeten superar l’agulla per dues cares diferents. Com a curiositat, al cim hi ha un pot de registre, amb nombroses ascensions mencionades des del 1950 fins al 1984 i després el 2004…

A. Paret Sud Oest 80m 7a
1a asc. sense dades
Magnifica escalada de fissura de diferents amplades. Segurament de les més interessants de la regió.
L1 6b/c Fissura de mans perfecte que es va eixamplant cada vegada més fins a arribar a posar mig cos a dins a la part superior. Resta neta de material (firends fins #4).
L2 7a Fissura de dits on trobarem dos pitons. Algunes regletes a la placa ens ajuden a avançar (tascons petits).

B. Paret Est 35m 6b/A1
M. Jolly, R. Ducasse, L. Franchéo, G. Meydeu, M. Aranautou i J. Sicard al 1950.
El més autèntic en el lloc més profund. Una magnífica ascensió que va costar 6h d’escalada artificial als seus pioners. Ara, la primera tirada ja s ha fet en lliure (6b) i és un bon test per a l’escalada tradicional moderna. La segona tirada, només s’ha fet en artificial (A1) i com que aquesta via és l’única que arriba al cim, encara ningú ha aconseguit una escalada lliure completa a la Nina del Saliente. Trobarem alguns pitons i cal portar un joc molt complet de tascons mitjans i sobretot petits.