Bunes Beach: Helvetestinden i Storskiva

Bunes Beach és una imressionant platja situada a l’oest de l’illa de Moskenesøya, al nord de Noruega. Aquest indret queda encaixonat entre dues muntanyes: Helvetestinden, al nord, i Storskiva, al sud, grans parets rocoses on hi recorren alguns itineraris d’escalada tradicional. Els ressenyem a continuació.

Fotos superiors: via Terra i Mar a l’Helvetestinden


Helvetestinden, 630 m

La paret té uns 600 metres d’alçada, a la part més llarga i uns 400, a la part més curta. Les vies comencen practicament al nivell del mar.

  1. Left Aproximation, 6- (1997, O. Klingerman i E. Keller). Enfila per la part esquerra de la paret fins a la carena de l’Helvetestinden. Seccions herboses i humides.
  2. Terra i Mar, 7- (2015, J. Esteve i G. Cucurell). Segueix de prop un sistema de fissures a la part inferior i ataca el mur final per un itinerari complex on és imprescindible un bon sentit de la navegació en paret. També hi ha plaques exposades difícils d’assegurar. Oberta en 11 hores i en estil tradicional. Veure ressenya detallada.
  3. Helvetesvegen / Russian team, A3 (2006). Via d’escalada artificial oberta durant una setmana per un equip rus. Emplacen forçes expansions que actualment s’han deteriorat degut a la proximitat amb el mar. La mateixa ruta ja s’havia intentat el 1984.
  4. Intent (2015, J. Esteve i G. Cucurell).
  5. Noensfoten, 7- (2015, S Llorenç i G. Cuadrado). La intenció d’aquest itinerari era escalar la paret pel centre. A mitja alçada es desvia cap a la dreta a causa de a les dificultats que presenta el mur superior. Sortida difícil i poc evident.
  6. Tiket to Greenland, 6+ (2009, Maracek-Svihálek). Va a buscar una espècie de diedre obert que permet superar la major part de la paret. Les útimes tirades són menys evidents i no és difícil perdre’s entre els diedres. Cal tenir bona intuició. Seccions habitualment humides arribant al cim. Oberta en el dia i en estil tradicional.
  7. French Pillar / The next best thing, 6+ (1983). Escalada de qualitat que segueix un sistema de diedres just a l’esquerra del pilar.
  8. Norwegian Sheep Ranch, 7 (2005, T. Caldwell i B. Rodden). Enfila pel centre del pilar. Seccions verticals de continuitat.
  9. Tradicionarius,  7- (2015, S Llorenç i G. Cuadrado). Ataca un sistema de fissures (ocultes a la fotografia) situades a la part dreta del Pilar dels Francesos.

Storskiva, 848 m

East Butress, 6- (2016, J. Esteve, P. Gómez i G. Cucurell). Ataca el contrafort NE del Storskiva cercant les fissures més assequibles. Des del cim del contrafort es continua grimpant fins al cim principal. A l’inici de la temporada podem trobar congestes gelades al final, compte! Descens per la cresta en direcció est fins al poble de Vinstad.