Meranges del Berguedà

escalada-meranges-bergueda

Meranges del Berguedà (o Empedrats) està situat entre els pobles de la Pobla de l’llet i Castellà de n’Hug, i al límit del Parc Natural del Cadí Moixeró. Per aquest fet cal que siguem respectuosos amb l’entorn, amb les èpoques de nidificació i sobretot abstenir-nos d’anar amb qualsevol maquinària sorollosa per les parets. Cadascú farà el que li sembli, però d’això depèn que puguem seguir visitant aquestes parets durant molt de temps…

Orientades al sol, ideal de tardor a primavera, tot i que l’alçada ens pot regalar algun dia més. Totes les vies s’han obert sense material fix, ni expansius ni pitons i creiem que és la manera de fer-ho amb un indret així.

escalada-meranges-bergueda-02

Escalada sobre plaques calcaries de molt bona qualitat en general, amb algunes fissures variades i foradets curiosos. Cal dir que en algún cas molt puntual, es ressenyen ponts de roca que no estàn equipats, senzillament, per la quantitat i facilitat de montar-los. Aquells necessaris, que ens indiquen el camí o laboriosos de montar els trobarem llaçats.

Les vies que aquí comentem s’han obert durant la tardor passada, i creiem que no n’hi havien d’abans. Hi ha alguna via més de fa poc i varios projectes pendents d’encadenar que els mostrem com a tal…

 


SECTOR CENTRAL, TOTXONET

És el sector “esportiu” de la zona. 5 vies de grau variat, de 5è a 7a. i 2 projectes pendents a la part esquerra. Reunions rapelables, revisar els grans ponts de roca i portar corda o cordinets per canviar si cal. Moscatons i maillons per rapelar instal.lats. Adrià C. i Arnau G.

1. Projecte
Projecte innacabat que s’enfila per la gran placa…

2. Fissura Reyes-Pont
Natxo P. i Guillem R.
Ressegueix la fissura a la dreta de la placa, fins a sortir per la placa de la dreta. Molt herbosa en general, sembla ser la menys recomenable del repertori.
Un joc de friends fins3, algun tascó, i anells.

3. No paxaran NA-NO
Noel A. i Natxo P.
Via interessant, entra per un bonic diedre (V-6a), al peu de la gran xemeneia. !r llarg curt (15-20m) fins al montar reunuió al boix, sota de l’esperò desplomat. El 2n llarg s’enfila pel desplom, amb un grau més agraït del que aparenta (6b) i supera la placa de on la dificultat disminueix. El llarg de sortida, creua la minicanal herbosa i supera l’extrem dreta de la placa quadrada. Via recomenable.
Tascons petits i mitjans, joc de friends fins4, micros.

4. Els banys de cal Costeta
Adrià C. i Natxo P.
La primera via oberta en aquesta paret. El primer llarg, (6b+) demana intuició i moure’s bé per protegir-nos a la placa. S’enfila recte fins a una tímida arcada, que al seu final ens fa superar el diedre , i arribar a la reunió. El gran pont de roca on montarem es veu des del peu de via. El segon llarg, continua pel diedre, i uns 25 m després monta reunió a l’esquerra de l’esperó. Evident. Surt per la placa, fins al mur final on guanyarem el gran pilar, sense massa complicació. Via recomenable.
Joc de friends complet fins 2 (3,4 opcionals) tascó petit-mitjà i un bon grapat d’Aliens del verd al vermell o taronja. Anells per ponts

5. Xemeneia incògnit
Noel A. i Gemma M.
Situada entre les vies nº 3 i nº4, la via s’enfila per l’atraïent xemeneia.
Algún tram de roca discreta puntual, els primers metres són els més difícils, tot i que la via no supera v+/6a durant el seu recorregut. La sortida de la xemeneia és realment estreta, i es recomana portar frontal degut a la manca de llum.
Friends mitjans i grans, tascons i un parell de claus opcionals.


PILAR DRET

5. Collons de regateres
Adrià C. i Natxo P.
Molt bonica. Dos llarg per repetir de tant en tant. Evident línia des de la pista en un pilar solitari, a la dreta de la muralla central. Primer llarg per una fissura guapa V+/6a, que ens ports sobre el primer pilar per un desplom de roca brutal. La reunió és un pontàs de roca amagat prop la canal, a montar amb cinta plana.
El segon llarg fa un flanqueig per cassar la fissura de nou, assegurat amb un petit pont de roca , i d’aquí cap a dalt no fa falta dir res més! Friends complet fins 3, (4 opcional) tascons petits-mitjans, i joc complet de micros.


SECTOR DRET

6. Més bolets i menys parets
Gemma M., Arç P., i Adrià C.
Guapa via, ressegueix un seguit de fissures als 2 primers llargs, i l’esperó ben marcat fins el cim després. Comencem per un diedre amb una fissura evident, on a la meitat tenim la opció de posar el friend del 4 i seguir, (roca cutre i una mica a pèl) o un cop protegits marxar d’esquerres tot posant alguna peça. La sortida torna a ser comuna. Val la pena montar la R darrera ells boixos en una repisa molt còmode, i així encarar el llarg sense fregament. L2 vertical, amb algún passet picant puntual, quan s’acaba la fissura, surt a montar la R abans de guanyar el pilar….! La resta és un llarg llarg.

 

Vols que t’informem quan publiquem articles?

Subscriu-te per email a les publicaicons de la nova web.

Privat, segur i sense spam