La història ens convoca

Foto: família Estorach

En tots els àmbits de la nostra vida sempre hi ha alguna cosa que ens lliga positivament o negativa al que hem viscut o fet, però que alhora pot tenir la virtut d’impulsar-nos endavant per fer millor o diferent el pas següent. L’escalada, com a experiència vital, no se n’escapa perquè som les persones i les nostres accions les que li donen cos i la fan possible.

En successives èpoques i com un acordió, hem anat escalant de maneres i tècniques diferents i segons les possibilitats de cadascú. També criticant-nos sovint.

Les modes han anat passant, però sempre ha sobreviscut un fil que ha travessat dècades per recordar-nos com va començar tot, d’on venim i potser guiar-nos cap on hauríem d’anar. Sense retrets. La tradició, en diuen.

Amb la popularització de l’escalada i la freqüentació dels nostres cingles i agulles hem anat tendint a la superficialitat, però el nostre passat ple de mites, gestes i fracassos ens fa avinent que el més transgressor també ha pogut passar fa un munt d’anys, i que bé val una lliçó i un aprenentatge conscient.

Hem estès la nostra petja arreu, l’esperit d’aventura se n’ha ressentit i hem volgut adaptar la muntanya a les nostres necessitats o voluntats, sense el coratge de generacions anteriors, perquè hem prioritzat la seguretat externa i mig oblidat la calma necessària per assumir els riscos que ens pot brindar l’escalada. Eixamplar horitzons i tenir experiències, en diuen.

La muntanya pot ser acollidora i ens ha anat deixant fer.

Ara s’ha obert la caixa de la reflexió d’ençà de les regulacions per nidificació o de la prohibició d’obertura de noves vies i l’ús del trepant a Montserrat. La pregunta és què podem fer nosaltres per la muntanya i no pas què ens pot donar.

Què no s’ha fet prou bé o en què podem millorar la nostra activitat? Què hi aportem personalment? Quina empremta material deixem a les nostres parets? És millor fer més amb menys?

Noves i fortes fornades ens apreten i fan present que el fil de la història i la tradició en l’escalada s’ha continuant coent i que pot tenir molt de pes en les nostres decisions, i per tant que podem ser més conscients, més dignes, més valents i moderns en la nostra activitat.

Ara la història ens convoca per escalar amb valor donant valor a la muntanya.

Ricard Darder