Bunes Beach: Helvetestinden i Storskiva

Bunes Beach és una imressionant platja situada a l’oest de l’illa de Moskenesøya, al nord de Noruega. Aquest indret queda encaixonat entre dues muntanyes: Helvetestinden, al nord, i Storskiva, al sud, grans parets rocoses on hi recorren alguns itineraris d’escalada tradicional. Els ressenyem a continuació.

Fotos superiors: via Terra i Mar a l’Helvetestinden


Helvetestinden, 630 m

La paret té uns 600 metres d’alçada, a la part més llarga i uns 400, a la part més curta. Les vies comencen practicament al nivell del mar.

  1. Left Aproximation, 6- (1997, O. Klingerman i E. Keller). Enfila per la part esquerra de la paret fins a la carena de l’Helvetestinden. Seccions herboses i humides.
  2. Terra i Mar, 7- R (2015, J. Esteve i G. Cucurell). Segueix un sistema de fissures a la part inferior i ataca el mur final per un itinerari complex on és imprescindible un bon sentit de la navegació en paret. També hi ha plaques exposades difícils d’assegurar. Veure ressenya detallada.
  3. Helvetesvegen / Russian team, A3 (2006). Via d’escalada artificial oberta durant una setmana per un equip rus. Emplacen forçes expansions que actualment s’han deteriorat degut a la proximitat amb el mar. La mateixa ruta ja s’havia intentat el 1984.
  4. Intent (2015, J. Esteve i G. Cucurell).
  5. Noensfoten, 7- RX (2015, S Llorenç i G. Cuadrado). La cinquena tirada és molt exposada i gairebé no permet protecció. Sortida poc evident.
  6. Rett Opp, 7- R (2022, J. Esteve i G. Cucurell). Va a cercar un sistema de fissures, seguin’t-les sempre en tendència a la dreta. Les últimes tirades requereixen cert centit de la navegació, buscant el millor camí per evitar diedres cecs.
  7. Tiket to Greenland, 6+ (2009, Maracek-Svihálek). Va a buscar una espècie de diedre obert que permet superar la major part de la paret. Les útimes tirades són menys evidents i no és difícil perdre’s entre els diedres. Cal tenir bona intuició.
  8. The Next Best Thing, 6+ (2005, Odd-Roar Wiik i Adam Stack). Bonic itinerari que enfila per un sistema de diedres a l’esquerra del pilar. A la part superior pasa a la dreta per anar a cercar una fissura evident.
  9. Norwegian Sheep Ranch, 7 R (2005, T. Caldwell i B. Rodden). Enfila pel centre del pilar. A la part superior passa a l’esquerra per anar a cercar uns diedres evidents. Seccions verticals de continuitat.
  10. Tradicionarius,  7- (2015, S Llorenç i G. Cuadrado). Ataca un sistema de fissures (ocultes a la fotografia) situades a la part dreta del Pilar.

* Un equip francès va escalar una ruta semblant a “Next Best Thing” el 1983.


Storskiva, 848 m

East Butress, 6- (2016, J. Esteve, P. Gómez i G. Cucurell). Ataca el contrafort NE del Storskiva cercant les fissures més assequibles. Des del cim del contrafort es continua grimpant fins al cim principal. A l’inici de la temporada podem trobar congestes gelades al final, compte! Descens per la cresta en direcció est fins al poble de Vinstad.