Cap d’Oltrera i proximitats

Coses a tenir en compte

 • Les condicions poden ser molt variables segons l’estat de la mar. Les onades o la humitat, poden dificultar l’escalada.
 • De juny a setembre i molts caps de setmana, hi ha una gran afluència d’embarcacions i bussejadors que s’acosten a les roques. Es recomana no escalar-hi durant aquesta època per tal d’evitar incidents. Entre setmana i a l’hivern és un lloc tranquil on podrem gaudir de la natura salvatge.

ÍNDEX
A. Cala Calella – Punta Salines
B. El Triangle
C. Port del Falaguer
D. Negre del Falaguer
E. Cap d’Oltrera
F. Cala de Pedra
G. Racó d’en Rossinyol

Mapa de sectors


A. Cala Calella – Punta Salines

Cala solitaria situada al sud del Cap d’Oltrera. Roca generalment poc consistent. Accés des de la Base Loran seguint un corriol cap a l’est.

 1. 6b. Travessa Cala Calella – Punta de les Salines.
 2. 6c. Expo.
 3. 6c. Roca descomposta.
 4. Intent.
 5. 6c/7a. Fissura desplomada.
 6. 6a. Inici en una fissura desplomada a la dreta de la cova. Ràpel des d’un arbre.
 7. 4. Esperó.
 8. 6b. 
 9. 6a. 

B. El Triangle

La nova regulació del Parc Natural prohibeix l’escalada al sector del Triangle. Ressenyem les vies que hi havia només perquè quedi constància a mode informatiu, però recalquem l’importància de respectar la normativa.

 1. 6b.
 2. 7b.

C. Port del Falaguer

ACCESSOS

 • Vies 1 – 6: des de la Base Loran seguim un camí direcció NE per anar a cercar una torrentera (Còrrec del Falaguer). Baixem fins a arribar a una petita cala de roca. Les vies es troben situades al nord d’aquesta cala.
 • Vies 7 – 11: seguim el camí que va al Cap d’Oltrera i poc abans d’entrar al bosc, baixem per uns pendents fins al cim del penya-segat. Cal fer alguna petita desgrimada i muntar un ràpel amb peces flotants (A).
 • Vies 12 – 17: des de l’inici de la via 11 flanquegem a la dreta escalant (màxim 6a).
 • Vies 28 – 25: En ràpel indicat a la foto (B). No hi ha instal·lació.
 • Vies 26: En ràpel indicat a la foto (C). No hi ha instal·lació.
 1. 6c. Hi trobem cordinos en ponts de roca.
 2. 7b+. Mur de roca taronja anant a cercar el sostre i superar-lo per l’esquerra. Hi trobem cordinos en ponts de roca.
 3. 6c/A1. Supera el sostre principal per una fissura. Blocs perillosos a la sortida.
 4. Travessa del Port del Falaguer
 5. 5+. Fissura oblíqua.
 6. 6c. R0 penjada arran d’aigua. Enfilem el desplom de l’esquerra (6c), continuem per un diedre i finalment a cercar el fil de l’esperó (R1). Enfilem unes fissures intermitents fins a sota un sostre (R2, 6a) i pugem una última tirada per uns diedres un xic difícils d’assegurar (6b).
 7. 6b. Oberta sense cordes.
 8. 6a. Diedre.
 9. 6b. Exposada.
 10. 4. Fissura.
 1. 6a. Des d’un forat invertit superem un desplom amb bona presa (pont de roca).
 2. 6b. Bloc inestable a la part central.
 3. 6a. Fissura fina. Roca delicada al final.
 4. 6a. Des de la “terrassa” flanquegem fins a l’esperó, on trobarem bona presa. Continuem amunt i finalment cap a la dreta. Oberta sense corda.
 5. 6b. Diedre. Oberta sense corda.
 6. 5. Diedre. Oberta sense corda.
 7. 4. Diedre.
 8. 5. Esperó.
 9. 5. Diedre.
 1. 6b. Esperó
 2. 6c. Pujem per uns forats fins que no és possible assegurar-se, baixem i flanquegem a l’esquerra per cercar unes incrustacions característiques. Continuem amunt sortint per una roca enganxada a la paret (compte).
 3. 6a. Xemenèia. Per accedir-hi cal travessar una placa de difícil protecció.
 4. 7b+ “Toma de Contacto”. Esperó desplomat de roca excelent. A mitja alçada cal cercar un diedre a la dreta per assegurar-nos. Després, fer un pas de decisió a l’esquerra per anar a cercar un pont de roca. La sortida segueix recte per una placa fissurada.
 5. 7b. Sortim de la reunio a buscar uns degotalls a la dreta, ens assegurem i tornem a l’esquerra (pas difícil). La part superior segueix una fissura perfecte fins al final.
 6. 6c. Reunió opcional a mitja alçada.
 7. 5. Surt per un mena de tub desplomat característic.
 8. 6a.
 9. 6b. Seccions de roca trencada.

D. Negre del Falaguer

Gran desplom situat al sud del Cap d’Oltrera. Per arribar-hi hem d’accedir al Gorg del Cap d’Oltrera i flanquejar escalant cap al sud fins al peu de la cova (5º). Seccions de roca delicada. Evitar d’escalar-hi quan hi ha bussejadors.

 1. Espectacular itinerari, encara sense encadenar (possible 7c). Els oberturistes es troben un parabolt a la quarta tirada, però no l’utilitzen. Hi ha la crònica de la via al blog d’un dels obridors.
 2. 6c. Final de la travessia del Cap d’Oltrera (4, 6c, 6b, 5, 4). Segueix la debilitat de la paret per uns diedres de dificultat força obligada.
 3. 7b “Brocoliflor”. Puja per una marcada fissura i després pel centre d’un desplom, just a la dreta del diedre final de la via anterior (6a, 7a, 7b).
 4. 7a. Marcat diedre fins a un sostre que cal esquivar per la dreta (6a, 6b, 7a).
 5. 6c. Itinerari amb algun tram poc evident. La roca guanya qualitat amb l’alçada.
 6. 6b. Enfilar una primera tirada de poca dificultat fins a un marcat relleix. Continuem per un esperó de roca gris (6b).
 7. 7b. Inici exposat per anar a cercar una fissura.

E. Cap d’Oltrera

Accessos indicats a les fotografies (A, B, C i D). No hi ha instal·lacions de ràpel, cal muntar-les amb peces flotants.

Sector del Gorg

 1. 6b. Inici en un gorg per un diedre desplomat
 2. 6b/c. Inici en un gorg per un diedre desplomat
 3. 5+. fissura + diedre
 4. 6c. Després d’un tram de placa es va a buscar una espècie de cavitat on ens podem assegurar. L’inici es protegeix pujant previament per la fissura de l’esquerra, tot i això, és exposada.
 5. 5+. Fissura.
 6. 7a. Va a cercar una fissura fina.
 7. 6a. Inici com la via anterior. La part superior enfila per una placa anant a cercar una presa grossa característica.
 8. 6a.
 9. 5+. Diedre – fissura.
 10. 5+. Fissura fina.
 11. 6b. Esperó gris. Alguna secció difícil de navegar.
 12. 6b. Diedre llis. Dificultats molt obligades.
 13. 6c. Placa tècnica de regletes just a la dreta del diedre. Secció llarga sense assegurar.
 14. 6b. Surt per un forat invertit característic.
 15. 6c. Oberta sense corda. Compte amb la caiguda.
 16. 6b. Flanqueig amb trams difícils d’assegurar. Continua per un diedre (4º) i surt per un pilar (5-), esquivant un sostre per la dreta.
 17. 4. Esperó a la dreta del diedre.
  17A. 5. Segueix una fissura ascendent a l’esquerra fins el seu final i després puja recte per la placa fins el cim de la paret.
 18. 6a expo. Inici en una veta de quars ascendent a la dreta (expo). Tornem cap a un acanalament a l’esquerra, guanyem uns metres i ataquem la placa central anant a cercar una espècie de diedre i després una fissura horitzontal que des de sota no es veu. Continuem cap a la dreta fins a unes fissures.  Les seguim fins al cim sortint per l’esquerra del pilar final.
 19. 6a. Seccions de roca delicada.

Paret dels Esperons

 1. 6c. (3, 6a, 5, 6c, 6a, 4) La secció clau es troba a la tercera tirada, on cal anar a buscar un degotall característic.
  20A. 6b
 2. 6b. Seccions de roca delicada.
 3. 6b. Diedre.
 4. 5. Diedre.
 5. 6b. Després d’un diedre evident (5º), surt per una fissura desplomada a la dreta d’una xemenèia.
 6. 5+. Diedre
  25A. 6b. Supera el sostre que hi ha al final del diedre anant a cercar un pont de roca característic. Continua per un diedre-fissura fins el cim.
  25B. 6a. Va a cercar una especie de bloc encastat que forma un doble diedre, just a l’esquerre de l’esperó. Oberta amb un joc i mig de tascons
 7. 5. Fissura
  26A. 5. Fissura
 8. 6b. Diedre
 9. 6a. Diedre – xemenèia.
  28A. 6c. Enfila una placa taronjosa característica seguint unes fissures intermitents, just a l’esquerra del diedre-xemenèia. Molt estètica, tot i que sol tenir un tacte humit (segons les condicions de la mar). Oberta amb un joc i mig de tascons
 10. 6a. Travessa obliqua. S’escala en tres tirades. A la secció central travessa un sostre per sota (6a). Aquest pas es pot evitar flanquejant tres metres més avall (5).
 11. 4. Fissura
 12. 6a
 13. 4+

A. Travessia del Cap d’Oltrera: 13-14 tirades, dificultats de 5/6a amb un tram de 6c a la cova del Negre del Falaguer. El pas de la Bretxa, situat als primers metres, és difícil i es pot evitar flanquejant uns metres més amunt (accés B).

B. Accés desgrimpant cap el diedre (5+) fins a un petit relleix. El primer baixa posant assegurançes i després el segon desmunta desgrimpant.

Punta nord del Cap d’Oltrera

 1. 6b. Inici prop d’unes vies equipades en mal estat. Flanquegem fins a un característic relleix (5), on muntem una reunió complicada (cal imaginació). Tornem cap a l’esperó i continuem recte (molt obligat) fins a cercar un diedre i després una fissura desplomada que surt cap a la dreta (6a). Muntem una “R” penjada quan la paret deixa de desplomar. Creuem cap a l’altra banda de l’esperó fins a un diedre. Seguim el diedre per la fissura de la dreta fins al cim del penya-segat (6b). Oberta amb tascons.

F. Cala de Pedra

Des del cim dels penya-segats del Racó del Rossinyol baixem per uns pendents d’herba en diagonal cap al sud-est fins a una canal. Desgrimpem la canal i finalment fem un ràpel d’uns 30 metres (A).

 1. 5+ “El Cranc del es Pinces d’Or”. Inici per una placa de merlets. Se surt per unes fissures evidents.
 2. 6a
 3. 5
 4. 7a. Diedre.
 5. 6b. Superem un primer mur a l’alçada d’una espècie de degotall (pas de bloc, 6b) fins a un releix (R1). Flanquegem cap al mur de la dreta per cercar una debilitat ascendent (5+) fins a arribar a una petita cova (R2). Continuem en diagonal a la dreta per cercar un diedre fins al cim (5+).

G. Racó d’en Rossinyol

Des del cim del Cap d’Oltrera seguim un corriol direcció nord fins el cim del Racó d’en Rossinyol (veure ubicació). Per accedir a les vies cal baixar en ràpel i fer alguna grimpada.

Paret esquerre
 1. 6c/A1: Itinerari complex amb seccions molt obligades i roca trencada.
Paret dreta
 1. 6a. Fissura intermitent (ponts de roca).
 2. 6a
 3. 6c. Es comença anant a buscar uns forats i després una fina fissura intermitent fins el cim.
 4. 7a. Fissura intermitent per un desplom rogenc.
  4A. 6c
 5. 7b. Ascendim per terreny facil de protegir. Als 10 metres trobem una bona llastra a l’esquerra i un forat caracteristic. Continuem en diagonal a esquerres fins a trobar una bona fissura compartida amb la via anterior, però en sortim recte.
 6. 7b+. La primera tirada puja per un forat característic a l’interior de la roca.
 7. 7a. Espècie de diedre que va a buscar una fissura característica al final. Secció un xic precaria per entrar al diedre.
 8. 6c/7a. “La Proa”. S’enfila per una “proa” característica. Quan el terreny es torna llis es passa a l’altra banda de l’esperó i es continua per un terreny menys vertical (expo) fins arribar al cim.
  8A. 7b. Sortida directe per la placa. No permet assegurar-se en tota la secció superior. Molt bona però.
  8B. 7a. Sortida pel fil de l’esperó.
 9. 8a. “Tranquilamente nervioso”. Inici per una placa facil d’assegurar. Després hi ha un pas difícil per a arribar a un forat caracteristic. Continuem recte amunt (pont de roca) i després d’unes llastres invertides superem el sostre per l’esquerra, fins a cercar bona presa, ja al mur superior. Continuem anant a l’esquerra (cordinos) i superem l’ultima secció rodejant-los, primer a esquerres i després a dretes per a acabar sortint recte.
 10. 6b. Llastres inestables de la part superior.
 11. 6b. Blocs inestables de la part superior.
 12. 5. Fissura ampla.
 13. 5. Esperó.
 14. 4+. Supera el petit desplom per una fissura ample.
 15. 5 “Diedre Pirata”
 16. 6a.
 17. 6a. Es munta la R0 en una fissura. Superem un diedre desplomat, continuem recte amunt i sortim per la dreta d’un gran bloc triangular.
 18. 6b
 19. 4+: Diedre.
Zona de la cova
 1. 4+. Diedre.
 2. 5
 3. 6b. Va a buscar una fissura característica que ratlla el mur superior.
 4. 6a
 5. 6b. Pas de bloc a l’entrada.
 6. 6c. Comença entrant per una cavitat i en surt cap el diedre vermell de l’esquerra. Degut al fregament, la primer ascensió es va fer muntant una reunió intermitja, just quan s’acava la fissura desplomada.
 7. Projecte
 8. 6c. Diedre a la dreta del sostre. Es va obrir en dues tirades curtes, muntant una reunió penjada just després del desplom inicial, tot i que es pot fer en una de sola si es controla bé el fregament de corda.