



IMPORTANT
En aquesta zona hi ha regulacions per nidificació d’aus. Abans de planejar qualsevol escalada cal informar-se de la regulació al Parc Natural del Montgrí.
Coses a tenir en compte
- Les condicions poden ser molt variables segons l’estat de la mar. Les onades o la humitat, poden dificultar l’escalada.
- De juny a setembre i molts caps de setmana, hi ha una gran afluència d’embarcacions i bussejadors que s’acosten a les roques. Es recomana no escalar-hi durant aquesta època per tal d’evitar incidents. Entre setmana i a l’hivern és un lloc tranquil on podrem gaudir de la natura salvatge.
ÍNDEX
A. Cala Calella – Punta Salines
B. El Triangle
C. Port del Falaguer
D. Negre del Falaguer
E. Cap d’Oltrera
F. Cala de Pedra
G. Racó d’en Rossinyol
A. Cala Calella – Punta Salines
Cala solitaria situada al sud del Cap d’Oltrera. Roca generalment poc consistent. Accés des de la Base Loran seguint un corriol cap a l’est.

- 6b. Travessa Cala Calella – Punta de les Salines.
- 6c. Expo.
- 6c. Roca descomposta.
- Intent.
- 6c/7a. Fissura desplomada.
- 6a. Inici en una fissura desplomada a la dreta de la cova. Ràpel des d’un arbre.
- 4. Esperó.
- 6b.
- 6a.
B. El Triangle
La nova regulació del Parc Natural prohibeix l’escalada al sector del Triangle. Ressenyem les vies que hi havia només perquè quedi constància a mode informatiu, però recalquem l’importància de respectar la normativa.

- 6b.
- 7b.
C. Port del Falaguer
ACCESSOS
- Vies 1 – 6: des de la Base Loran seguim un camí direcció NE per anar a cercar una torrentera (Còrrec del Falaguer). Baixem fins a arribar a una petita cala de roca. Les vies es troben situades al nord d’aquesta cala.
- Vies 7 – 11: seguim el camí que va al Cap d’Oltrera i poc abans d’entrar al bosc, baixem per uns pendents fins al cim del penya-segat. Cal fer alguna petita desgrimada i muntar un ràpel amb peces flotants (A).
- Vies 12 – 17: des de l’inici de la via 11 flanquegem a la dreta escalant (màxim 6a).
- Vies 28 – 25: En ràpel indicat a la foto (B). No hi ha instal·lació.
- Vies 26: En ràpel indicat a la foto (C). No hi ha instal·lació.


- 6c. Hi trobem cordinos en ponts de roca.
- 7b+. Mur de roca taronja anant a cercar el sostre i superar-lo per l’esquerra. Hi trobem cordinos en ponts de roca.
- 6c/A1. Supera el sostre principal per una fissura. Blocs perillosos a la sortida.
- Travessa del Port del Falaguer
- 5+. Fissura oblíqua.
- 6c. R0 penjada arran d’aigua. Enfilem el desplom de l’esquerra (6c), continuem per un diedre i finalment a cercar el fil de l’esperó (R1). Enfilem unes fissures intermitents fins a sota un sostre (R2, 6a) i pugem una última tirada per uns diedres un xic difícils d’assegurar (6b).
- 6b. Oberta sense cordes.
- 6a. Diedre.
- 6b. Exposada.
- 4. Fissura.

- 6a. Des d’un forat invertit superem un desplom amb bona presa (pont de roca).
- 6b. Bloc inestable a la part central.
- 6a. Fissura fina. Roca delicada al final.
- 6a. Des de la “terrassa” flanquegem fins a l’esperó, on trobarem bona presa. Continuem amunt i finalment cap a la dreta. Oberta sense corda.
- 6b. Diedre. Oberta sense corda.
- 5. Diedre. Oberta sense corda.
- 4. Diedre.
- 5. Esperó.
- 5. Diedre.

- 6b. Esperó
- 6c. Pujem per uns forats fins que no és possible assegurar-se, baixem i flanquegem a l’esquerra per cercar unes incrustacions característiques. Continuem amunt sortint per una roca enganxada a la paret (compte).
- 6a. Xemenèia. Per accedir-hi cal travessar una placa de difícil protecció.
- 7b+ “Toma de Contacto”. Esperó desplomat de roca excelent. A mitja alçada cal cercar un diedre a la dreta per assegurar-nos. Després, fer un pas de decisió a l’esquerra per anar a cercar un pont de roca. La sortida segueix recte per una placa fissurada.
- 7b. Sortim de la reunio a buscar uns degotalls a la dreta, ens assegurem i tornem a l’esquerra (pas difícil). La part superior segueix una fissura perfecte fins al final.
- 6c. Reunió opcional a mitja alçada.
- 5. Surt per un mena de tub desplomat característic.
- 6a.
- 6b. Seccions de roca trencada.
D. Negre del Falaguer
Gran desplom situat al sud del Cap d’Oltrera. Per arribar-hi hem d’accedir al Gorg del Cap d’Oltrera i flanquejar escalant cap al sud fins al peu de la cova (5º). Seccions de roca delicada. Evitar d’escalar-hi quan hi ha bussejadors.

- Espectacular itinerari, encara sense encadenar (possible 7c). Els oberturistes es troben un parabolt a la quarta tirada, però no l’utilitzen. Hi ha la crònica de la via al blog d’un dels obridors.
- 6c. Final de la travessia del Cap d’Oltrera (4, 6c, 6b, 5, 4). Segueix la debilitat de la paret per uns diedres de dificultat força obligada.
- 7b “Brocoliflor”. Puja per una marcada fissura i després pel centre d’un desplom, just a la dreta del diedre final de la via anterior (6a, 7a, 7b).
- 7a. Marcat diedre fins a un sostre que cal esquivar per la dreta (6a, 6b, 7a).
- 6c. Itinerari amb algun tram poc evident. La roca guanya qualitat amb l’alçada.
- 6b. Enfilar una primera tirada de poca dificultat fins a un marcat relleix. Continuem per un esperó de roca gris (6b).
- 7b. Inici exposat per anar a cercar una fissura.
E. Cap d’Oltrera
Accessos indicats a les fotografies (A, B, C i D). No hi ha instal·lacions de ràpel, cal muntar-les amb peces flotants.
Sector del Gorg

- 6b. Inici en un gorg per un diedre desplomat
- 6b/c. Inici en un gorg per un diedre desplomat
- 5+. fissura + diedre
- 6c. Després d’un tram de placa es va a buscar una espècie de cavitat on ens podem assegurar. L’inici es protegeix pujant previament per la fissura de l’esquerra, tot i això, és exposada.
- 5+. Fissura.
- 7a. Va a cercar una fissura fina.
- 6a. Inici com la via anterior. La part superior enfila per una placa anant a cercar una presa grossa característica.
- 6a.
- 5+. Diedre – fissura.
- 5+. Fissura fina.
- 6b. Esperó gris. Alguna secció difícil de navegar.
- 6b. Diedre llis. Dificultats molt obligades.
- 6c. Placa tècnica de regletes just a la dreta del diedre. Secció llarga sense assegurar.
- 6b. Surt per un forat invertit característic.
- 6c. Oberta sense corda. Compte amb la caiguda.
- 6b. Flanqueig amb trams difícils d’assegurar. Continua per un diedre (4º) i surt per un pilar (5-), esquivant un sostre per la dreta.
- 4. Esperó a la dreta del diedre.
17A. 5. Segueix una fissura ascendent a l’esquerra fins el seu final i després puja recte per la placa fins el cim de la paret. - 6a expo. Inici en una veta de quars ascendent a la dreta (expo). Tornem cap a un acanalament a l’esquerra, guanyem uns metres i ataquem la placa central anant a cercar una espècie de diedre i després una fissura horitzontal que des de sota no es veu. Continuem cap a la dreta fins a unes fissures. Les seguim fins al cim sortint per l’esquerra del pilar final.
- 6a. Seccions de roca delicada.
Paret dels Esperons

- 6c. (3, 6a, 5, 6c, 6a, 4) La secció clau es troba a la tercera tirada, on cal anar a buscar un degotall característic.
20A. 6b - 6b. Seccions de roca delicada.
- 6b. Diedre.
- 5. Diedre.
- 6b. Després d’un diedre evident (5º), surt per una fissura desplomada a la dreta d’una xemenèia.
- 5+. Diedre
25A. 6b. Supera el sostre que hi ha al final del diedre anant a cercar un pont de roca característic. Continua per un diedre-fissura fins el cim.
25B. 6a. Va a cercar una especie de bloc encastat que forma un doble diedre, just a l’esquerre de l’esperó. Oberta amb un joc i mig de tascons - 5. Fissura
26A. 5. Fissura - 6b. Diedre
- 6a. Diedre – xemenèia.
28A. 6c. Enfila una placa taronjosa característica seguint unes fissures intermitents, just a l’esquerra del diedre-xemenèia. Molt estètica, tot i que sol tenir un tacte humit (segons les condicions de la mar). Oberta amb un joc i mig de tascons - 6a. Travessa obliqua. S’escala en tres tirades. A la secció central travessa un sostre per sota (6a). Aquest pas es pot evitar flanquejant tres metres més avall (5).
- 4. Fissura
- 6a
- 4+
A. Travessia del Cap d’Oltrera: 13-14 tirades, dificultats de 5/6a amb un tram de 6c a la cova del Negre del Falaguer. El pas de la Bretxa, situat als primers metres, és difícil i es pot evitar flanquejant uns metres més amunt (accés B).
B. Accés desgrimpant cap el diedre (5+) fins a un petit relleix. El primer baixa posant assegurançes i després el segon desmunta desgrimpant.
Punta nord del Cap d’Oltrera

- 6b. Inici prop d’unes vies equipades en mal estat. Flanquegem fins a un característic relleix (5), on muntem una reunió complicada (cal imaginació). Tornem cap a l’esperó i continuem recte (molt obligat) fins a cercar un diedre i després una fissura desplomada que surt cap a la dreta (6a). Muntem una “R” penjada quan la paret deixa de desplomar. Creuem cap a l’altra banda de l’esperó fins a un diedre. Seguim el diedre per la fissura de la dreta fins al cim del penya-segat (6b). Oberta amb tascons.
F. Cala de Pedra
Des del cim dels penya-segats del Racó del Rossinyol baixem per uns pendents d’herba en diagonal cap al sud-est fins a una canal. Desgrimpem la canal i finalment fem un ràpel d’uns 30 metres (A).

- 5+ “El Cranc del es Pinces d’Or”. Inici per una placa de merlets. Se surt per unes fissures evidents.
- 6a
- 5
- 7a. Diedre.
- 6b. Superem un primer mur a l’alçada d’una espècie de degotall (pas de bloc, 6b) fins a un releix (R1). Flanquegem cap al mur de la dreta per cercar una debilitat ascendent (5+) fins a arribar a una petita cova (R2). Continuem en diagonal a la dreta per cercar un diedre fins al cim (5+).
G. Racó d’en Rossinyol
Des del cim del Cap d’Oltrera seguim un corriol direcció nord fins el cim del Racó d’en Rossinyol (veure ubicació). Per accedir a les vies cal baixar en ràpel i fer alguna grimpada.

- 6c/A1: Itinerari complex amb seccions molt obligades i roca trencada.

- 6a. Fissura intermitent (ponts de roca).
- 6a
- 6c. Es comença anant a buscar uns forats i després una fina fissura intermitent fins el cim.
- 7a. Fissura intermitent per un desplom rogenc.
4A. 6c - 7b. Ascendim per terreny facil de protegir. Als 10 metres trobem una bona llastra a l’esquerra i un forat caracteristic. Continuem en diagonal a esquerres fins a trobar una bona fissura compartida amb la via anterior, però en sortim recte.
- 7b+. La primera tirada puja per un forat característic a l’interior de la roca.
- 7a. Espècie de diedre que va a buscar una fissura característica al final. Secció un xic precaria per entrar al diedre.
- 6c/7a. “La Proa”. S’enfila per una “proa” característica. Quan el terreny es torna llis es passa a l’altra banda de l’esperó i es continua per un terreny menys vertical (expo) fins arribar al cim.
8A. 7b. Sortida directe per la placa. No permet assegurar-se en tota la secció superior. Molt bona però.
8B. 7a. Sortida pel fil de l’esperó. - 8a. “Tranquilamente nervioso”. Inici per una placa facil d’assegurar. Després hi ha un pas difícil per a arribar a un forat caracteristic. Continuem recte amunt (pont de roca) i després d’unes llastres invertides superem el sostre per l’esquerra, fins a cercar bona presa, ja al mur superior. Continuem anant a l’esquerra (cordinos) i superem l’ultima secció rodejant-los, primer a esquerres i després a dretes per a acabar sortint recte.
- 6b. Llastres inestables de la part superior.
- 6b. Blocs inestables de la part superior.
- 5. Fissura ampla.
- 5. Esperó.
- 4+. Supera el petit desplom per una fissura ample.
- 5 “Diedre Pirata”
- 6a.
- 6a. Es munta la R0 en una fissura. Superem un diedre desplomat, continuem recte amunt i sortim per la dreta d’un gran bloc triangular.
- 6b
- 4+: Diedre.

- 4+. Diedre.
- 5
- 6b. Va a buscar una fissura característica que ratlla el mur superior.
- 6a
- 6b. Pas de bloc a l’entrada.
- 6c. Comença entrant per una cavitat i en surt cap el diedre vermell de l’esquerra. Degut al fregament, la primer ascensió es va fer muntant una reunió intermitja, just quan s’acava la fissura desplomada.
- Projecte
- 6c. Diedre a la dreta del sostre. Es va obrir en dues tirades curtes, muntant una reunió penjada just després del desplom inicial, tot i que es pot fer en una de sola si es controla bé el fregament de corda.