Per què escaleu amb cordes de 45 metres?

Quan vam obrir una nova via a la Paret Sud de l’Helvetestinden el 2015 vam decidir tallar les cordes a quaranta-cinc metres abans de començar. No sabem ben bé perquè ho vam fer, potser perquè és més “old school” i ho vam voler provar, a més que ens donava morbo… Senzillament vam dir — ho fem? Ho fem — i ja va estar fet. L’experiència va ser brutal. Vam escalar molt ràpids, molt lleugers i molt segurs. Des d’aquell dia que no hem tornat a escalar vies alpines amb cordes de més de quaranta-cinc metres. L’únic problema és que ara, ningú vol escalar amb nosaltres d’aquesta manera.

En aquest article expliquem el perquè ens agraden les cordes curtes a partir de les preguntes que ens solen fer els companys quan discutim sobre el tema.

helvetestinden-tim
1a asc. de la TiM, a la paret S de l’Helvetestinden (630 m, 7-) oberta amb cordes de 45 m per J. Esteve i G. Cucurell.

P: Perquè escaleu amb cordes de 45 m? Pel pes?

R: Entre altres coses. Si vas amb cordes dobles, t’estalvies 30 m respecte a les cordes de 60 m. Traduït en pes, una corda de 8,5 mm sol pesar uns 50 gr/m, multiplicat per 30, t’estalvies un total 1,5 kg. Escalant no sempre notes aquest pes, però si durant l’aproximació o si el descens és complicat i has de grimpar, sempre s’és més àgil anant lleuger. D’altra banda, per fer llargs de 60 m cal portar més material per assegurar-se, conta uns 5 firends més almenys (600 gr), amb els seus respectius mosquetons (140 gr) i 5 cintes més (375 gr).

Estalvi aproximat: 2.5  kg. No és poc.

P: Ja, però empalmant llargs i fent-los de 60 m vas més de pressa…

R: En llargs de més de 40 m el fregament i el pes de la corda dificulten l’escalada i al final l’escalador es cansa més i acaba escalant molt més lent. Els llargs es fan eterns. També perds comunicació amb el company, així que potser també hi perds en seguretat i el que assegura a la reunió se li fa molt llarg. D’altra banda, si has d’escalar en “ensamble” amb corda de 60 m, és molt feixuc.

P: I si després de fer 40 m no has trobat cap lloc on muntar reunió?

R: Això sol passar quan et passes de llarg els punts de reunió naturals. La geomorfologia de la roca sol proporcionar bons punts de reunió en intervals de no més de 40-45 m (per això les tallem en aquesta mida). Tot i que aquesta teoria no és gaire científica, amb l’experiència t’adones que quan vols empalmar llargs tens moltes més possibilitats de quedar-te “tirat” en un mal lloc, encara que portis cordes de 60 m. Com a conseqüència, si estas en un mal lloc, tardes molta estona per poder muntar una reunió acceptable. Si muntes la reunió quan toca, això difícilment et passarà. És millor anticipar-se i muntar reunió quan trobes un lloc fàcil i còmode, encara que només hagis pujat 20 m i que et permeti muntar una bona instal·lació en 2-4 min.

P: Ok, doncs pots fer llargs de 40 m i portar codes de 60 igualment no?

La majoria de llargs no solen tenir més de 40 m. Si portes una corda de 60 m has de recuperar 20 m cada vegada que arribes a una reunió. Per recuperar 20 m de corda se sol tardar uns 2-3 min, més o menys. Una via alpina pot tenir 20 llargs o més, llavors tardes en total 40-60 minuts recuperant corda. Pot ser la diferència entre sortir pels pèls, sortir de nit o no sortir. També cal tenir en compte que recuperar una corda amb fregament acaba esgotant.

P: I si has de baixar de la paret?

R: Aquí és on hi ha el morbo i per això ens agrada l’escalada tradicional. De totes maneres, fent ràpels de no més de 45 m tenim menys possibilitats que se’ns enganxin les cordes. A males, si tant greu és la situació, abandonem tot el material, que en el fons és el de menys.

P: I si cau una pedra i et talla la corda pel mig?

R: En 20 anys no m’ha passat mai, però si, pot passar.

P: A mi si, i vàries vegades…

R: Respecte a aquesta possibilitat et diria que si escales amb cordes de 45 m no cal estalviar pes amb cordes de diàmetres reduïts que solen tenir camises massa primes. Amb el pes que t’estalvies en metres, et compres una bona corda d’un diàmetre raonable que ofereixi una bona resistència a les arestes, i si tot i així se’t trenca la corda per una caiguda de pedres, és que potser estàs al lloc equivocat.

P: Ok, teniu raó, però jo seguiré escalant amb cordes de 60.

Els fabricants de cordes n’estaran encantats.

Vols que t’informem quan publiquem articles?

Subscriu-te per email a les publicaicons de la nova web.

Privat, segur i sense spam